Іран заявив про готовність почати переговори з Україною щодо збитого літака з 20 липня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Іран заявив про готовність почати переговори з Україною щодо збитого літака з 20 липня

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Іранська сторона заявила, що готова з 20 липня почати переговори з Україною щодо справи про авіакатастрофу МАУ в Тегерані. Про це повідомляє Інтерфакс.

Також іранська сторона заявляє, що не залишила без відповіді ноти від України — відповідали або офіційними нотами, або на офіційних зустрічах представників країн.

Перед цим заступник очільника МЗС Євген Єнін заявляв, що Іран не хоче домовлятися про суми компенсацій родинам загиблих в авіакатастрофі.

  • 8 січня 2020 року в столиці Ірану після зльоту двома ракетами ППО був збитий пасажирський рейс МАУ PS752. Усі 176 осіб на борту загинули. Через кілька днів Іран визнав, що його війська випадково збили літак. Розвідки США і країн Євросоюзу ще 9 січня повідомляли, що у трагедії винні військові. Українська влада заявила про відповідальність Ірану 11 січня.
  • У Міністерстві оборони Ірану вважають відповідальним за трагедію оператора ракетної системи, який порушив правила ведення вогню «без дозволу».
  • 29 червня влада Ірану заявила про відправку до Франції бортових самописців літака. До розшифровки допустили двох українських фахівців.