ЄСПЛ відмовив Україні у знятті імунітету з екснардепа Логвинського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовив українським правоохоронним органам у знятті імунітету з колишнього народного депутата Георгія Логвинського («Народний фронт»). Суд також побачив у діях Національного антикорупційного бюро (НАБУ) порушення міжнародного права.

Про це повідомили сам Логвинський і пресслужба НАБУ.

Ідется про так звану справу «Золотого мандарина». НАБУ звинувачує Логвинського і кількох колишніх чиновників Мінʼюсту в діях, які завдали збитків державі на 54 млн гривень — на початку 2016 року Мінʼюст виплатив приватній фірмі «Золотий мандарин» 54 млн гривень боргу «Київенерго» за 25 тис. тонн мазуту. Компанія після цього перерахувала гроші фіктивним фірмам.

На Логвинського поширюється імунітет від кримінального переслідування, оскільки його дружина Ганна Юдківська є суддєю ЄСПЛ від України. Це перше рішення в історії суду, коли він захистив родича судді. Екснардеп назвав рішення «історичним».

ЄСПЛ констатував порушення міжнародного права і тиск на адвокатів, свідків та експертів з боку представників НАБУ. Він вирішив, що НАБУ проводило незаконні слідчі дії та порушило принцип неупередженого розслідування.

«Співробітникам правоохоронних органів загрожує до 15 років позбавлення волі за зазначені дії. Сподіваюся, що, як обіцяли генеральний прокурор і президент, їх не будуть кришувати», — заявив Логвинський.

У НАБУ заявили, що слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення про підозру Логвинському та іншим фігурантам справи.

Слідство щодо Логвинського припиняється до закінчення терміну дії імунітету, але стосовно інших шістьох фігурантів — триває. Серед них — колишній уповноважений у справах ЄСПЛ, перший заступник міністра юстиції, бенефіціар приватної компанії та ще три наближені до Логвинського людини, зокрема помічниця і брат.