Meduza: В інтернет-голосуванні за поправки до Конституції РФ взяли участь тисячі недійсних паспортів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В інтернет-голосуванні за поправки до Конституції РФ у Москві та Нижньогородській області взяли участь тисячі недійсних паспортів.

Про це повідомляє видання Meduza.

ЗМІ отримало доступ до спеціальної програми, яку надавали членам виборчих комісій, щоб вони могли перевірити, чи отримувала людина з таким паспортом електронний бюлетень. Це було зроблено для того, щоб не було можливості проголосувати двічі — в інтернеті та на дільниці.

Під час аналізу даних було виявлено 97 паспортів, які були записані в базі двічі. Загалом, за базою, електронні бюлетені отримали 1 107 594 людей. Тоді як в офіційних даних ЦВК таких людей було 1 107 648.

Біля шести із таких паспортів було вказано, що людина не отримала електронний бюлетень. Для інших 91 одна відмітка вказувала, що виборець проголосував в інтернеті, а інша — що ні. Це могло дозволити таким людям проголосувати двічі: як дистанційно, так і на дільниці.

Також видання завантажило дві бази даних недійсних паспортів від МВС Росії за 22 травня та 3 липня і порівняло їх з даними онлайн-голосування. Виявилося, що 2347 паспортів у базі за 22 травня та 4720 паспортів у базі за 3 липня були визнані недійсними. Переважна більшість із цих паспортів, згідно з офіційною інформацією, взяла участь у голосуванні за поправки.

  • Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. За прийняття поправок до Конституції Росії проголосували 77,92% виборців, проти — 21,27%. Явка на голосуванні склала 67,97%.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосували за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.