У Росії затримали губернатора, який раніше переміг «єдинороса». Його фракція погрожує покинути Держдуму

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Росії затримали губернатора Хабаровського краю від Ліберально-демократичної партії РФ Сергія Фургала. Слідчі вважають, що він причетний до організації замовних убивств.

Про це повідомляє пресслужба Слідчого комітету Росії.

«Порушення кримінальної справи щодо Фургала стало результатом тривалої і клопіткої роботи слідчих над розкриттям особливо тяжких злочинів минулих років, скоєних організованою злочинною групою в 2004—2005 роках на території Хабаровського краю і Амурської області щодо громадян, які займалися підприємницькою діяльністю», — йдеться у повідомленні.

У СК РФ повідомили, що, окрім Фургала, у провадженні затримали ще четверо учасників цієї злочинної групи. На суді слідство клопотатиме про арешт губернатора.

У Кремлі вже заявили, що уважно стежать за ситуацією навколо Фургала та розглядають можливість його звільнення з посади у зв’язку із «втратою довіри президента».

«Якщо і коли президент ухвалить таке рішення [про звільнення Фургала], а таке рішення він може ухвалити на основі матеріалів, які будуть йому представлені від слідства, ми вас про це проінформуємо», — пояснив речник президента РФ Дмитро Пєсков журналістам.

Водночас лідер партії ЛДПР, членом якої є Фургал, Володимир Жириновський пригрозив, що його фракція у повному складі відмовиться від мандатів та покине Держдуму.

«Треба — фракція ЛДПР здасть повноваження і піде звідси. Нехай весь світ дізнається, що за бардак в країні. Вам Конституція потрібна? Ми вам дали Конституцію! А ви нам наручники на руки одягаєте! Безсовісні! Сидите в високих кабінетах і як за Сталіна починаєте діяти!» — заявив він.

Увечері того ж дня Слідчий комітет Росії офіційно висунув звинувачення Фургалу за деякими пунктами статті 105 Кримінального кодексу РФ (Убивство), а також за статтями про замах на вбивство та організацію убивства.

Хто такий Сергій Фургал?

До 2005 року займався бізнесом у Хабаровському краю, після цього став депутатом місцевої Законодавчої думи від партії ЛДПР. Восени 2007 року став депутатом Держдуми Росії від тієї ж партії. Свого часу навіть був очільником комітету із охорони здоров’я.

Двічі балотувався на виборах губернатора Хабаровського краю і в 2018 році переміг кандидата від провладної «Единой России», набравши майже 70% голосів у другому турі.