«Не знаю, як там могли зробити запис». Кремль відреагував на «плівки» з розмовою нібито Путіна з Порошенком

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Не знаю, як там могли зробити запис». Кремль відреагував на «плівки» з розмовою нібито Путіна з Порошенком

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі нічого не знають про публікацію запису телефонної розмови нібито Путіна з пʼятим президентом України Петром Порошенком, яка нібито відбулася у квітні 2015 року.

Про це повідомляє ТАСС.

«Я не знаю, що [це] за публікація», — сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи достовірний опублікований нардепом Деркачем аудіозапис нібито розмови Путіна з Порошенком.

При цьому Пєсков підкреслив, що розмови глав держав «проходять в закритому режимі». «Тому я не знаю, як там могли зробити запис. Але я не знаю, просто, про що ви говорите, ми не знайомі з цією публікацією», — додав Пєсков.

Про що йдеться?

9 липня народний депутат Андрій Деркач та колишній прокурор Костянтин Кулик оприлюднили нові аудіозаписи нібито міжнародних перемовин п’ятого президента Петра Порошенка. Цього разу вони показали розмову із нібито президентом Росії Володимиром Путіним. Як стверджує Деркач, розмова між людьми із голосами, схожими на Порошенка та Путіна, відбулася наприкінці квітня 2015 року. Спочатку обидва президенти начебто обговорили можливість введення миротворців на окуповану територію Донбасу.

«Плівки Деркача»

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, йдеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції в парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.