Журналіста Аркадія Бабченка внесли в список «терористів і екстремістів» у Росії

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Журналіста Аркадія Бабченка внесли в список «терористів і екстремістів» у Росії

Лазаренко Микола / УНІАН

Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії включила журналіста Аркадія Бабченка в перелік осіб, які мають відношення до «екстремістської діяльності або тероризму».

Про це свідчать дані відомства.

Про причини такого рішення не повідомляють.

Аркадій Бабченко — російський письменник і опозиційний журналіст, військовий кореспондент, видавець. У лютому 2017 року повідомив, що тимчасово покинув Росію у звʼязку з погрозами на свою адресу та адресу своєї родини. Після цього він жив у Празі, потім у Ізраїлі. З серпня 2017 року він перебував у Києві. У листопаді 2019 року Бабченко оголосив, що покидає Україну.

Згідно з офіційним сайтом, «Росфінмоніторинг» займається протидією «відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового знищення». На практиці це працює так: банки блокують рахунки людям, які потрапили у перелік — вони не можуть влаштуватися на роботу, взяти кредит і робити будь-які операції по карті.

«Ото ж бо я думаю, чому мені рівно о 13.00 надійшло повідомлення «Ви не можете більше використовувати картку «Яндекс» в «Apple Рay. [...] Набридло мені в топи новин щось виходити вже», — написав сам Бабченко у Facebook.

Інсценування вбивства Аркадія Бабченка

9 травня спочатку ЗМІ, потім СБУ і МВС повідомили, що російського журналіста Аркадія Бабченко, який з 2017 року працював на телеканалі ATR в Києві, нібито застрелили на сходовій клітці біля його столичної квартири.

На наступний день голова СБУ Василь Грицак заявив, що інформація про «вбивство» була частиною спецоперації, щоб запобігти цьому замаху на журналіста. Бабченко дав брифінг і розказав, як готувалося інсценування.

Того ж дня СБУ затримала організатора замаху на Бабченка — Бориса Германа, який запропонував своєму знайомому учаснику АТО $30 тис. за вбивство і вже передав йому частину суми, а той погодився. Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що готувалося вбивство не тільки Бабченка: всього в списку потенційних жертв було 47 людей — журналістів і громадських діячів України.

Пʼятий президент України Петро Порошенко пропонував Бабченку допомогу в отриманні українського громадянства, але той відмовився, сказавши, що «не хоче отримувати громадянство ніяким привілейованим способом».