«Помста Кремля» та «фейк». У Порошенка прокоментували записи нібито розмови з Путіним

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Партія «Європейська солідарність» назвала фейком та фальсифікацією опубліковані нардепом Деркачем розмову нібито п’ятого президента Петра Порошенка з президентом Росії Володимиром Путіним, яка нібито відбулася у квітні 2015 року.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на заяву партії.

У команді Порошенка називають пресконференцію Деркача з оприлюдненими записами — «помстою Кремля».

«Розмова» з Путіним, оприлюднена випускником Вищої школи КДБ, — із цієї ж серії. Це такий же грубо змонтований, ретельно скомпільований фальсифікат, як і нібито бесіди з Байденом. І прес-конференція Деркача-Кулика, і заяви Венедиктової, і провокування зазначених позовів — частина спецоперації московської агентури із навʼязування російської ідеологеми про нібито громадянський конфлікт в Україні і відповідальність за неї української влади, уособленої Петром Порошенком. Це помста Кремля за те, що Порошенко як президент та Верховний головнокомандувач не дозволив Путіну реалізувати в Україні жодної стратегічної цілі Кремля», — заявили у партії.

При цьому, у «Європейській солідарності» вважають, що Деркач та прокурор Констянтин Кулик – «учасники кремлівського плану з відбілювання Путіна».

Також у партії вважають, що слова Кулика та Деркача корелюються із заявою генпрокурора Ірини Венедиктової про те, що нібито громадяни масово звертаються із заявами на Порошенка. Зокрема, у партії додають, що юристи, які «обслуговують пʼяту колону, протягом останнього тижня обдзвонюють вимушених переселенців і пропонують їм підписувати позови проти Порошенка, який нібито винен у втраті ними майна».

Про що йдеться?

9 липня народний депутат Андрій Деркач та колишній прокурор Костянтин Кулик оприлюднили нові аудіозаписи нібито міжнародних перемовин п’ятого президента Петра Порошенка. Цього разу вони показали розмову із нібито президентом Росії Володимиром Путіним. Як стверджує Деркач, розмова між людьми із голосами, схожими на Порошенка та Путіна, відбулася наприкінці квітня 2015 року. Спочатку обидва президенти начебто обговорили можливість введення миротворців на окуповану територію Донбасу.

У той же час, речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі нічого не знають про публікацію «плівок Деркача». Пєсков підкреслив, що розмови глав держав «проходять в закритому режимі».

  • 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.
  • 20 травня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Зареєстровано кримінальне провадження за статтями про зловживання владою та держзраду.
  • Зеленський відреагував на «плівки Деркача», заявивши, що на Порошенка чекає багато вироків.
  • Адвокати Порошенка заявили, що за «плівками Деркача» стоїть Офіс президента.