Вбитий Джордж Флойд перед смертю 20 разів кричав, що не може дихати. Поліцейський радив йому не говорити

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Вбитий Джордж Флойд перед смертю 20 разів кричав, що не може дихати. Поліцейський радив йому не говорити

munshots / Unsplash

Афроамериканець Джордж Флойд, вбивство якого спричинило у США масові протести проти поліцейського свавілля та расизму, перед смертю 20 разів повторив, що він не може дихати. Про це свідчить стенограма записів з нагрудних камер поліцейських, повідомляє The New York Times.

Ще до того, як Флойда повалили на землю, він заявив, що у нього фізичний розлад, і сказав офіцерам, які намагалися посадити його в поліцейську машину, що він страждає на клаустрофобію і не може дихати.

«Ти збираєшся вбити мене, чувак», — сказав Флойд, коли його повалили на землю.

Поліцейський Дерек Шовен встав коліном йому на шию. Після цього Флойд 20 разів повторив фразу, що йому нема чим дихати. Також стенограми показують, що затриманий дуже голосно благав поліцейських про допомогу.

«Тоді перестань говорити, перестань кричати. Для розмови потрібно до чорта багато кисню, — сказав Шовен. Офіцер тримав своє коліно на шиї афроамериканця майже 8 хвилин, навіть коли той перестав рухатися.

У цей момент перехожий крикнув: «Зараз він навіть не дихає, брат, ти думаєш, це круто? Ти думаєш, це круто, правда?» Інші перехожі неодноразово запитували, чи є у Флойда пульс.

Перед смертю Флойд сказав: «Мама, я люблю тебе. Скажи моїм дітям, що я люблю їх. Я небіжчик».

Також зʼявилась стенограма розмови поліцейського Томаса Лейна зі слідчими з Бюро кримінального затримання Міннесоти. У розмові, коли його запитали, чи відчував він, що Флойду потрібна невідкладна медична допомога, Лейн відповів: «Так, я відчував, що щось відбувається». Однак в кінці допиту його адвокат це заперечив.

Згідно зі стенограмою, Лейн викликав швидку допомогу після того, як у Флойда почалася кровотеча. Потім Лейн змінив статус виклику швидкої допомоги з «менш серйозного» до «більш серйозного» після того, як Флойд неодноразово говорив, що не може дихати.