У Мінську бойовики зажадали прибрати з закону про особливий статус Донбасу норму про повернення переселенців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Мінську бойовики зажадали прибрати з закону про особливий статус Донбасу норму про повернення переселенців

Facebook / Денис Казанский

Представники «ЛДНР» на переговорах у Мінську зажадали вилучити з преамбули закону про особливий статус Донбасу положення про повернення та реінтеграцію переселенців.

Про це у Facebook повідомив учасник переговорів Тристоронньої контактної групи, журналіст Денис Казанський.

«Росіяни ж зажадали скоротити преамбулу і прибрати з неї згадка про повернення та реінтеграції переселенців. А конкретно ось цей шматок: «з метою створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, їх реінтеграції, а також для відновлення життєдіяльності в населених пунктах Донецької та Луганської областей та розвитку територій», — написав він.

На його думку, бойовики бояться самого факту існування переселенців, «адже ми псуємо їх пропагандистську картинку». «Вони бояться повернення проукраїнськи налаштованого населення, яке з самого початку не визнавало ніяких ЛДНР. Крім того, вони користуються нашим захопленим майном, яке дуже не хочуть повертати», — додав Казанський.

За його словами, Україна ніколи на це не погодиться, а сам журналіст пропонує доповнити закон нормою про компенсації переселенцям, які втратили на окупованому Донбасі майно і житло. «Заплатити їх, зрозуміло, повинні будуть ті люди, які брали участь у цих захопленнях і «віджимі», і заподіяли законослухняним громадянам шкоду. Найближчим часом обговоримо це питання», — підкреслив журналіст.

Крім того, Казанський розповів, що на минулому засіданні ТКГ знову піднімалося питання захоплених бойовиками в порушення Мінських домовленостей 1700 кв. км території. «Російські бойовики, зрозуміло, повертати їх відмовляються. І як у таких умовах можна говорити про виконання Мінських угод — не зрозуміло», — резюмував Казанський.