«Крах правоохоронної системи». Порошенко відреагував на заяви слідчого ДБР Корецького про справи щодо нього

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Крах правоохоронної системи». Порошенко відреагував на заяви слідчого ДБР Корецького про справи щодо нього

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Пʼятий президент Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна» прокоментував заяву слідчого Держбюро розслідувань Олега Корецького про те, що усі кримінальні провадження проти лідера «Європейської солідарності» є безпідставними.

«Коли пан Корецький — людина діючої влади, президента Зеленського — стверджує, що він вимагає закриття всіх кримінальних справ і скаржиться на тиск адвоката Януковича Бабікова і генеральної прокурорки Венедіктової — це крах правоохоронної системи. За дорученням гаранта Конституції президента Зеленського від Корецького вимагали притягнути мене до відповідальності. Але немає за що», — заявив Порошенко.

Таким чином, на думку лідера «Євросолідарності», чинний президент Володимир Зеленський вчинив злочин. «У іншій європейській країні це стало би підставою для імпічменту. У нашій країні, сподіваюся, це стане предметом серйозного парламентського розслідування», — підкреслив Порошенко.

Про що йдеться?

Напередодні слідчий ДБР Олег Корецький заявив, що з травня минулого року існувало 13—15 справ, в яких фігурував Порошенко. За більшістю з них провели всі слідчі дії й у січні-лютому потрібно було ухвалювати рішення щодо них — закривати чи передавати до суду.

При цьому, вважає Корецький, 80% справ, порушених щодо Порошенка, треба закрити через їхню безперспективність. Він перерахував справи, в яких на його думку, нема складу злочину. Зокрема, це справа про можливе ухиляння від сплати податків під час продажу «Кузні на Рибальському», справа про купівлю каналу «Прямий», справа про декларування доходів, справа про підготовку Мінських угод, справа про Липецьку фабрику Roshen, справа про передачу землі у Миколаївській області та справа про призначення Семочка. Також Корецький вважає «абсолютно безглуздим» провадження у справі про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ» (так звана «справа Томоса»).

Він додав, що звернувся до керівництва ДБР і сказав, що, на його думку, низку справ треба закривати, бо перспектив у них немає. Після цього на нього почався «сильний тиск».