Вчені виявили ефективність ще двох препаратів для боротьби з коронавірусом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вчені виявили ефективність ще двох препаратів для боротьби з коронавірусом

Paul Biris / Getty Images

Результати досліджень двох препаратів — софосбувіру і даклатасвіру — продемонстрували їхню ефективність у боротьбі з коронавірусом.

Про це йдеться в пресрелізі міжнародної медичної конференції AIDS-2020, на якій представлять повний звіт про це дослідження.

Його представлятиме Ендрю Хілл з Ліверпульського університету. У дослідженні брали участь 66 дорослих з COVID-19. Пацієнтам у різному порядку давали стандартні препарати (гідроксихлорохін ± лопінавір/ритонавір) разом з або без софосбувіру і даклатасвіру.

В результаті група пацієнтів, які отримували софосбувір і даклатасвір, мала найкращі показники одужання і менший час перебувала в лікарні. При цьому в дослідженні робиться висновок про необхідності більш масштабних підтверджувальних досліджень для використання софосбувіру і даклатасвіру в лікуванні.

Міжнародна конференція AIDS-2020 відбудеться в онлайн-форматі 10—11 липня. У ній, серед інших, візьмуть участь радник Білого дому з COVID-19 Ентоні Фаучі, засновник Microsoft Білл Гейтс, а також глава Всесвітньої організації охорони здоровʼя Тедрос Адханом Гебреєсус.

  • Напередодні стало відомо, що МОЗ України планує закупити препарат «Ремдесивір» для 8 тисяч пацієнтів з коронавірусом і вже провів переговори з компаніями, які отримали ліцензію.
  • Ремдесивір — це противірусний препарат. Його випробовували проти лихоманки Ебола в Африці. Результатів він не показав. Препарат, однак, сприяє швидкому одужанню хворих з коронавірусом.
  • Європейська комісія надала дозвіл на використання препарату «Ремдесивір», але поки невідомо, де його брати, оскільки США скупили півмільйона курсів, або 90% запасів єдиного у світі виробника цього медикаменту.