Собору Святої Софії офіційно повернули статус мечеті. Проти цього виступали Вселенський патріарх Варфоломій і ЮНЕСКО

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Собору Святої Софії офіційно повернули статус мечеті. Проти цього виступали Вселенський патріарх Варфоломій і ЮНЕСКО

Wikimedia

Турецький суд повертає собору Святої Софії у Стамбулі статус мечеті.

Про це пише The New York Times.

Рішення, яке оголосили в пʼятницю, позбавляє собор статусу музею і повертає йому статус діючої мечеті. Це рішення давно хотіли почути консервативні мусульмани Туреччини, а також президент республіки Реджеп Ердоган.

Він опублікував у своєму акаунті в Twitter фотографію свого наказу, який засвідчує те, що собор став мечеттю.

Собору Святої Софії майже півтори тисячі років. У 1453 році, після захоплення міста османами, Софійський собор перетворили на мечеть та добудували навколо нього чотири мінарети. Уже в 1935 році йому надали статус музею. У 1985 році Софійський собор разом з іншими памʼятками історичного центру Стамбула включили до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про що йдеться?

29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначалася 567-я річниця взяття Константинополя. Після цього, за даними ЗМІ, президент Туреччини доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.

Проти цієї ініціативи вже виступали представники різних релігій. Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що зміна статусу Святої Софії може призвести до міжнародної напруженості. Крім того, організація ЮНЕСКО закликала Туреччину не перетворювати собор на мечеть.