Глава ОП Єрмак про «нормандські» переговори в Берліні: Плануємо імплементувати «формулу Штайнмаєра» у закон про місцеве самоврядування

Автори:
Ангеліна Шеремет, Марія Жартовська
Дата:
Глава ОП Єрмак про «нормандські» переговори в Берліні: Плануємо імплементувати «формулу Штайнмаєра» у закон про місцеве самоврядування

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

3 липня у Берліні відбулася зустріч політичних радників лідерів держав-учасниць «нормандського» формату. На зустрічі Україна заявила про намір імплементувати «формулу Штайнмаєра» в закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Його дію Рада продовжила з 2019-го на 2020 рік.

Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів на зустрічі з журналістами.

На зустрічі політичні радники порушували всі питання, про які торік домовились лідери «нормандського» формату: дивилися, що виконали, що — ні.

«На жаль, досі залишається відкритим питання щодо точок розведення, багато питань вже узгодили, але остаточного вирішення ще немає. Почали працювати вже в політичній підгрупі — представили закон про особливості місцевого самоврядування, говорили, що плануємо імплементувати «формулу Штайнмаєра», — зазначив глава Офісу президента.

Якщо в Мінську ця формула буде «працювати», потім її зможуть подати комітетам Верховної Ради на розгляд. Якщо комітети погодять «формулу», її зможе розглянути парламент.

Єрмак додав, що перед Росією жорстко поставили питання про допуск на окуповані території представників Червоного Хреста.

«Ми отримали всі необхідні гарантії з боку Німеччини та Франції, а також поставили жорстко питання перед Росією про те, що вони багато разів декларували свободу потрапляння до жителів окупованих територій членів Червоного Хреста. Це необхідно, щоб ми отримали підтвердження про кожного громадянина, про якого ми маємо інформацію, що він там. Таким чином ми зможемо його забрати», — наголосив він.

Він розповів, що на найближчих засіданнях Тристоронньої контактної групи в Мінську узгодять «реальний» механізм припинення вогню, а не «декларативний». Також на зустрічі домовились про продовження обміну увʼязненими. Черговий обмін відбудеться «найближчим часом».

«Усі підтвердили важливість проведення саміту в Берліні, ніхто не заперечив. Саміт має пройти якомога скоріше. Вважаю, що у найближчі місяці він має відбутися. Для цього мають бути виконані домовленості. Для нас насамперед це домовленості щодо безпеки», — заявив Єрмак.

  • Представник РФ Дмитро Козак зазначив, що не може сказати, що під час переговорів відбувся «прорив», але в деяких питаннях справді вдалося досягти певних домовленостей, зокрема щодо чіткого механізму контролю за припиненням вогню на Донбасі.
  • Віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков заявив, що наступна зустріч лідерів «нормандського» формату може відбутися вже в серпні.