У мечеті Ая-Софія богослужіння почнуться з 24 липня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У мечеті Ая-Софія богослужіння почнуться з 24 липня

Zen zeee / Unsplash

У соборі Святої Софії, якому повернули статус мечеті, богослужіння почнуться з пʼятниці, 24 липня. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган, повідомляє турецьке міжнародне інформаційне агентство Anadolu.

«Ая-Софія підпадає під дію суверенітету Туреччини», — підкреслив Ердоган. За його словами, Ая-Софія буде і надалі приймати всіх охочих у своєму новому статусі.

«Двері Ая-Софії завжди будуть відкриті для місцевих жителів і іноземців, мусульман і представників інших релігій», — заявив він.

Про що йдеться?

29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначалася 567-ма річниця взяття Константинополя. Після цього, за даними ЗМІ, президент Туреччини доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.

Проти цієї ініціативи вже виступали представники різних релігій. Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що зміна статусу Святої Софії може призвести до міжнародної напруженості. Крім того, організація ЮНЕСКО закликала Туреччину не перетворювати собор на мечеть.