Трамп помʼякшив вирок та звільнив від вʼязниці свого ексрадника Стоуна

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп помʼякшив вирок та звільнив від вʼязниці свого ексрадника Стоуна

Mark Wilson / Getty Images

Президент США Дональд Трамп скасував тюремне увʼязнення свого колишнього радника Роджера Стоуна. Про це повідомляє Білий дім.

«Роджер Стоун — жертва містифікації у питаннях, які стосуються Росії. Ліві та їх союзники в засобах масової інформації просували це [питання] протягом багатьох років і намагались підірвати президентство Трампа. Ніколи не було ніякої змови між організаторами кампанії Трампа або адміністрацією Трампа з Росією. Така змова була нічим іншим, як фантазією нездатних прийняти результат виборів 2016 року», — йдеться у заяві.

67-річний Стоун повинен був зʼявитися у федеральній вʼязниці у штаті Джорджія 14 липня, аби почати відбувати покарання — 3 роки та 4 місяці позбавлення волі. Трамп зазначив, що Стоун уже й так «достатньо» постраждав.

«До нього ставилися дуже несправедливо, як і до багатьох інших у цій справі. Роджер Стоун тепер вільна людина!» — додав президент.

Раніше Стоуна визнали винним у неправдивих свідченнях у Конгресі в межах розслідування про втручання Росії у вибори 2016 року (пʼять звинувачень), перешкоджанні правосуддю та тиску на свідків.

Прокурори оприлюднили кілька записів телефонних розмов між Трампом і Стоуном, де обговорювали «Організацію 1» (портал WikiLeaks) та секретну інформацію, яку вона публікувала. WikiLeaks у липні 2016 року публікували електронні листи демократів, які з серверів Демократичної партії викрали російські хакери.

8 липня стало відомо, що у США видалили 54 акаунти у Facebook, 50 особистих сторінок та 4 акаунти в Instagram. Видалені акаунти повʼязані з Роджером Стоуном. Найбільш активними ці сторінки були з 2015 до 2017 року, частина з них уже видалена.