Рада планує розглянути зміни до Виборчого кодексу вже наступного тижня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада планує розглянути зміни до Виборчого кодексу наступного тижня. До розгляду змін нардепи можуть приступити у цей пленарний четвер.

Про це розповів перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, повідомляє «РБК-Україна».

Він уточнив, що до питань порядку денного, серед яких і зміни до Виборчого кодексу, депутати приступлять після завершення розгляду правок до закону про гральний бізнес. В іншому разі — скликатимуть позачергове засідання.

Заступник голови комітету з питань організації державної влади Олександр Качура підкреслив, що запропоновані зміни до нового Виборчого кодексу будуть діяти вже під час чергових місцевих виборів.

За його словами, у Раді, зокрема, пропонують збільшити кількість міст, у яких місцеві вибори проходитимуть не в один, а у два тури. Нардепи хочуть дозволити проводити два тури виборів у населених пунктах із населенням понад 75 тисяч людей, а не 90 тисяч, як зараз.

Качура наголошує, що це зможе підвищити законність обраних міських голів. «Так, міські голови будуть більш легально обраними. Адже це буде рішення, що підтримали більш ніж половина населення», — сказав він.

  • Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити зміни до Виборчого кодексу, які запроваджують партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.
  • Раніше повідомлялося, що законопроєкт про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить «Слугу народу» і зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.
  • Громадяни України можуть змінити свою виборчу адресу онлайн для участі в голосуванні на місцевих виборах. Зробити це можна до 9 вересня.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, мають відбутися 25 жовтня 2020 року. Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення. Тобто, депутати мають ухвалити рішення про місцеві вибори до 18 серпня.