На кордоні Вірменії та Азербайджану відбулося збройне зіткнення. Сторони звинувачують одна одну в провокаціях

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На кордоні Вірменії та Азербайджану поблизу Нагірного Карабаху між військами країн відбулося бойове зіткнення. Взаємні обстріли почалися вдень 12 липня. Сторони звинувачують одна одну у провокаціях, є загиблі.

Міністерство оборони Азербайджану стверджує, що підрозділи вірменських військових обстріляли з артилерії територію країни. Це спровокувало вогонь у відповідь та бої на Товузькому напрямку.

Азербайджанська сторона повідомляє, що вірменські військові зазнали втрат, але серед Збройних сил також є вбиті. «В результаті вжитих заходів під час бою двоє азербайджанських військовослужбовців загинули, пʼятеро отримали поранення», — сказано в повідомленні.

Міністерство оборони Вірменії стверджує, що першими атакували азербайджанці — група солдат противника спробувала перетнути кордон на позашляховику і повернулася на свої позиції після попередження, кинувши автомобіль.

Згодом, як стверджує вірменська сторона, військовослужбовці Азербайджану спробували захопити опорний пункт під прикриттям артилерії, але були відкинуті вогнем, зазнавши втрат у живій силі․ «З боку Вірменії втрат немає», — зазначили у відомстві.

  • Вірменія та Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.
  • У травні 2020 року Європейський суд із прав людини визнав Азербайджан винним у порушенні двох статей конвенції про захист прав людини. Рішення було ухвалено у справі про вбивство азербайджанським офіцером Рамілем Сафаровим вірменського військового Гургена Маргаряна і напад на вірменського офіцера під час курсів НАТО.