У постанові про місцеві вибори забули про райради. Цю «колізію» терміново виправляють

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У постанові про місцеві вибори забули про райради. Цю «колізію» терміново виправляють

Паламарчук Павло / УНІАН

Парламентський комітет з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування планує терміново внести уточнення в проєкт постанови про проведення місцевих виборів, щоб додати туди вибори до районних рад.

Про це повідомив перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко на погоджувальній раді керівників фракцій і груп парламенту.

«Нам треба терміново скликати наш комітет, він вже збирається. Я прошу голову Верховної Ради допомогти нам потім з тиражуванням, щоб в зал вийшла уточнена постанова [проєкт постанови]. Нам потрібно додати туди вибори до районних рад, оскільки вони не включені до постанови. Дійсно, це колізія, [яка] могла б скластися, але ми не можемо порушувати свою конституційну мету — оголосити чергові вибори», — пояснив він.

Депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський підтвердив, що в проєкті постанови випущені вибори до районних рад, і комітет терміново збирається, щоб цей недолік виправити.

«Призначати вибори ДО того, як будуть прийняті правила (виборчий кодекс), а також до прийняття рішення про укрупнення районів — це як будувати будинок, починаючи з даху», — написав нардеп.

Він додав, що «Голос» зареєстрував нову постанову про призначення місцевих виборів, згідно з якою вибори призначає Верховна Рада, а не ЦВК, «у всі місцеві ради, а не тільки в обласні і Київ».

  • Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити зміни до Виборчого кодексу, які запроваджують партійну систему на місцевих виборах для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів.
  • Раніше повідомлялося, що законопроєкт про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить «Слугу народу» і зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.
  • Громадяни України можуть змінити свою виборчу адресу онлайн для участі в голосуванні на місцевих виборах. Зробити це можна до 9 вересня.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, мають відбутися 25 жовтня 2020 року. Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення. Тобто, депутати мають ухвалити рішення про місцеві вибори до 18 серпня.