ЄС засуджує рішення Туреччини перетворити собор Святої Софії на мечеть. Це може створити «недовіру»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЄС засуджує рішення Туреччини перетворити собор Святої Софії на мечеть. Це може створити «недовіру»

Wikipedia / Roweromaniak

Рішення Туреччини зробити собор Святої Софії в Стамбулі мечеттю відновить розбіжності у релігійних спільнотах і підірве зусилля до діалогу, до яких вдається Євросоюз. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, передає «Європейська правда».

«Рада [ЄС із закордонних справ] засудила рішення Туреччини перетворити таку культову памʼятку, як Свята Софія, знову на мечеть. Це рішення Туреччини неминуче створить недовіру і відродить розбіжності між релігійними спільнотами і підірве наші зусилля до діалогу і співпраці», — заявив Боррель.

Перед цим Папа Римський заявив, що йому «боляче» від того, що собор перетворили на мечеть.

  • 29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначали 567-му річницю взяття Константинополя. Після цього президент доручив своїм помічникам вивчити питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.
  • Проти виступали Вселенський патріарх Варфоломій, країни Євросоюзу, організація ЮНЕСКО, Папа Римський, представники Конференції католицьких єпископів і багато інших. Ердоган заявив, що Анкара не орієнтується на думку інших держав.
  • 10 липня 2020 року собору Святої Софії офіційно повернули статус мечеті.
  • Собор Святої Софії побудували в VI столітті за часів правління візантійського імператора Юстиніана I. Протягом тисячоліття собор вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя в 1453 році військами Османської імперії собор став мечеттю. Через майже 500 років Ая-Софія отримала статус музею.