Політв’язня Алієва перевели в підвал СІЗО — він не захотів голосувати за поправки до Конституції Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Політвʼязня кримського татарина Мусліма Алієва перевели у підвал СІЗО Таганрога після того, як він відмовився голосувати за поправки до Конституції Росії про обнулення президентських термінів Путіна.

Про це заявив адвокат політвʼязня Едем Семедляєв, який відвідав Алієва, повідомляє «Кримська солідарність».

«Він [Алієв] розповів про умови утримання. Він сидить у підвальному приміщенні, де немає вікон, точніше вікно є, але воно повністю заварено. Тому дуже жарко, повітря свіже не надходить. Тримають його удвох зі ще однією людиною», — розповів Семедляев.

За словами політвʼязня Алієва, умови утримання змінили після того, як він відмовився брати участь в голосуванні за поправки до російської Конституції.

«Він розцінює це як тиск на нього внаслідок того, що він не голосував. До цього приїжджав до нього генконсул України Тарас Малишевський, і його помістили в більш-менш нормальні умови, де і камера була хороша, і вікно було», — розповів адвокат.

Через кілька днів після візиту консула його помістили в камеру з гіршими умовами. Захист планує оскаржити дії адміністрації з приводу умов утримання.

Військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Алієва до 19 років колонії суворого режиму за ялтинською справою «Хізб ут-Тахрір».

  • Омбудсмен Людмила Денісова повідомляла, що українських політв’язнів, яких утримують у російських колоніях, а також в анексованому Криму, змушували голосувати за поправки до Конституції РФ.
  • Політв’язня кримського татарина Сейтумера Сейтумерова, якого утримують у справі «Хізб ут-Тахрір», теж змушували голосувати за поправки.
  • Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. Останній день голосування навіть оголосили неробочим. За ухвалення поправок до Конституції Росії проголосували 77,92% виборців, проти — 21,27%. Явка на голосуванні становила 67,97%.
  • За Конституцією Росії, Путін не може брати участь у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.