Демократичну опозицію Гонконгу звинуватили в спробі захопити державну владу. Вони лише провели праймеріз

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Демократичну опозицію Гонконгу звинуватили в спробі захопити державну владу. Вони лише провели праймеріз

carloyuen / Pixabay

У Гонконгу провели праймеріз демократичної опозиції для визначення кандидатів на вибори до Законодавчої ради міста, які мають відбутися восени. Пекін заявив, що цей захід порушує новий закон про національну безпеку, і таким чином близько пів мільйона учасників голосування можуть зіштовхнутися з відповідальністю.

Про це повідомляє CNN.

Майже 600 тисяч гонконгців взяли участь у попередньому голосуванні для обрання кандидатів від опозиції у вихідні, що минули. Це найбільш масштабна спроба демократичних сил напівавтономного міста отримати більшість у Законодавчій раді.

Спочатку лояльна до Пекіну адміністрація Гонконгу заявила про «глибоке розслідування» праймеріз на предмет порушень закону. Пізніше представництво Пекіну заявило, що праймеріз порушили новий закон про нацбезпеку, який дає повноваження китайським спецслужбам переслідувати гонконгців за «тероризм», «підрив державного устрою», «іноземну змову» та інші абстрактно визначені злочини.

«За підтримки зовнішніх сил, опозиційні групи та лідери мають свідомо розроблені плани для проведення так званих “праймеріз”, які є серйозною провокацією чинної виборчої системи та завдали суттєвої шкоди чесності та справедливості виборів до Законодавчої ради», — йдеться в заяві Офісу зв’язку, який представляє інтереси Пекіну в Гонконгу.

Спершу новий закон виправдовували тим, що він націлений лише на кількох баламутів, які підбурюють гонконгців до безладів. Тепер під прицілом більш ніж пів мільйона учасників попередніх виборів.

Якщо опозиції вдасться отримати більшість у Законодавчій раді на виборах, які мають відбутися у вересні, ухвалення антидемократичних законів заблокують, а лояльну до Пекіну голову Гонконгу Кері Лам усунуть з посади.

На думку Лам, плани опозиції несуть у собі ознаки «підриву державної влади», що порушує новий закон про нацбезпеку. Наразі організатором цього «підриву» вважають ініціатора праймеріз Бенні Тая, який був одним з лідерів протестів у 2014 році. Пекін вже звинувачує його у спробах «захопити владу» та здійснити «кольорову революцію». Політику в разі офіційної підозри загрожує від 10 років до довічного позбавлення волі.

Гонконгські правозахисники побоюються, що крім переслідування Тая, влада може не допустити до участі у виборах всіх, кого обрали на праймеріз.