ЦВК Білорусі відмовила головному опоненту Лукашенка в реєстрації кандидатом у президенти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЦВК Білорусі відмовила головному опоненту Лукашенка в реєстрації кандидатом у президенти

Natalia Fedosenko / Contributor

Центральна виборча комісія Білорусі відмовила ексглаві Белгазпромбанку і головному опоненту чинного президента Віктору Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти.

Про це повідомляє TUT.by.

Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі назвали незадекларовану власність в офшорах. Ці дані комісія отримала від Комітету держконтролю Білорусі.

Крім того, ЦВК не зареєструвала іншого кандидата — Валерія Цепкала. При цьому видання звертає увагу, що напередодні довірених осіб Бабарика запрошували до ЦВК, де їх ознайомили з результатами перевірки документів, поданих для реєстрації кандидатом у президенти. За результатами перевірки, формальних підстав для відмови в реєстрації не було.

Глава ЦВК Лідія Єрмошина зазначила, що Бабарико в декларації не вказав декілька цифр: кешбек від Белгазпромбанку — 283 рублі 43 копійки, і дохід за вкладами — $1 263, €0,05, що не є помилкою і тими 20% невказаних доходів, через які його можуть не зареєструвати.

Але, як повідомила Єрмошина, «разом з тим» до ЦВК надійшов лист від Комітету держконтролю Білорусі, в якому зазначено, що Бабарико керував злочинною групою, «яка відмивала гроші».

  • Бабарика та його сина затримали 18 червня, відтоді вони перебувають у СІЗО. Раніше було відомо, що проти Бабарика порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації Бабарика кандидатом. Він продовжує брати участь у виборчій кампанії. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Наприкінці червня Центральна виборча комісія Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А в кінці травня був заарештований організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія в Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні в усій країні затримали понад 360 людей. Зокрема, затримали блогера й одного з авторів Telegram-каналу «Беларусь головного мозга» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.