ЄС засудив рішення білоруської ЦВК відмовити у реєстрації головному опоненту Лукашенка Бабарику

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЄС засудив рішення білоруської ЦВК відмовити у реєстрації головному опоненту Лукашенка Бабарику

Instagram / viktar_babaryka

Європейський Союз розкритикував рішення Центральної виборчої комісії Білорусі відмовити у реєстрації кандидатом у президенти головному опоненту Лукашенка — опозиціонеру Віктору Бабарику.

Про це йдеться у заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля.

«Відсутність прозорості в процесі перевірки підписів на підтримку кандидатів у президенти [...] підриває довіру до процесу реєстрації [...] Довільне виключення кандидатів обмежує можливість білоруського народу висловлювати свою волю і вже підриває загальну чесність і демократичність виборів. Відмовляючи в реєстрації Віктору Бабарику та Валерію Цепкалу, білоруська влада не змогла забезпечити змістовні й конкурентні політичні змагання», — наголосили в заяві.

В ЄС зазначили, що від Білорусі очікують поваги прав їхніх громадян на свободу вираження поглядів і мирних зібрань протягом наступних тижнів перед виборами, які заплановані на 9 серпня.

«ЄС, як і раніше, прихильний до посилення взаємодії з білоруським народом та громадянським суспільством. Ми підтримуємо незалежність і суверенітет Білорусі, але права людини і демократія залишаться в авангарді міркувань ЄС при формуванні його політики щодо країни», — додали у заяві.

  • ЦВК Білорусі відмовила ексглаві Белгазпромбанку і головному опоненту чинного президента Віктору Бабарику в реєстрації кандидатом у президенти. Причиною такого рішення в Центрвиборчкомі назвали незадекларовану власність в офшорах.
  • До виборів у Білорусі допустили пʼять кандидатів — самого Олександра Лукашенка, для якого це вже шоста президентська кампанія, а також Сергія Черечня, Світлану Тихановську, Андрія Дмитрієва та Анну Канопацьку.
  • Бабарика та його сина затримали 18 червня, відтоді вони перебувають у СІЗО. Бабарика звинувачують за трьома статтями кримінального кодексу — відмивання грошей, ухилення від сплати податків і давання хабара.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі він набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Наприкінці червня ЦВК Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. А в кінці травня був заарештований організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.