Комітет Ради вніс «забуті» райради до постанови про місцеві вибори

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради вніс «забуті» райради до постанови про місцеві вибори

Марків Михайло / УНІАН

Профільний комітет Верховної Ради вніс зміни до проєкту постанови про призначення чергових місцевих виборів.

Про це заявив заступник глави комітету від фракції «Голос» Роман Лозинський в кулуарах парламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Вчора пізно увечері на закритому засіданні комітету пропозиції «Голосу», які я зареєстрував у своїй постанові, були враховані. Вибори призначені абсолютно у всі місцеві ради, а не тільки в обласні ради і місто Київ, як це говорили «слуги народу» в своїй постанові, будуть і районні ради, і в громади чергові по всій країні, як це і має бути згідно з Конституцією», — заявив він.

Лозинський окремо підкреслив, що вибори на окупованій території пройдуть тільки після деокупації Криму і Донбасу, що зазначено в проєкті постанови: «Реінтеграція — важливий етап повернення українського культурного та інформаційного простору після повернення контролю над кордоном і після роззброєння і виведення російський збройних формувань. Тільки після цього згідно зі стандартами ООН можуть проводитися вибори після деокупації Криму, Донецької та Луганської областей», — пояснив він.

  • Раніше повідомлялося, що парламентський комітет з організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування планує терміново внести уточнення в проєкт постанови про проведення місцевих виборів, щоб додати туди вибори до районних рад. Через це президенту Володимиру Зеленському довелося відкликати проєкт постанови з Ради.
  • Чергові місцеві вибори в Україні, згідно з Конституцією, мають відбутися 25 жовтня 2020 року. Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення. Відповідно, депутати повинні ухвалити рішення про місцеві вибори до 18 серпня.
  • Раніше повідомлялося, що законопроєкт про «вдосконалення виборчого законодавства» посилить «Слугу народу» і зобовʼяже органи місцевого самоврядування самостійно фінансувати місцеві вибори.