У Великій Британії встановили памʼятник учасниці руху Black Lives Matter на місці статуї работорговця

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Великій Британії встановили памʼятник учасниці руху Black Lives Matter на місці статуї работорговця

Сайт скульптора Марка Куінна

На місці памʼятника работорговцю Едварду Колстону в Бристолі, який протестувальники повалили у ході антирасистських протестів у США, встановили статую учасниці руху Black Lives Matter.

Про це пише The Guardian.

Нова статуя зʼявилася на місці памʼятника Колстону вранці 15 липня. Оскільки її встановлення не погоджували з місцевою владою, група з десяти осіб встановила її о 5 ранку за 15 хвилин.

Автор скульптури, Марк Квінн, розповів, що під час протестів побачив у мережі фото активістки Джейн Рід, яка стояла на постаменті, піднявши кулак. Після цього він знайшов дівчину в соцмережах і запропонував їй попрацювати над памʼятником разом з ним.

Скульптор каже, що статую встановили так, щоб «її було важко переміщати», при цьому на сайті Квінна монумент назвали «тимчасовою громадською інсталяцією».

Поки що офіційної реакції ні від поліції, ні від міської влади не було.

  • У США і по всьому світу спалахнули протести після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда. Флойд помер, а експертиза підтвердила, що причиною смерті стали дії правоохоронця. Проти всіх причетних поліцейських висунули звинувачення у вбивстві, а Дерека Шовена заарештували.
  • У Великій Британії підхопили тему американських протестів і повалили памʼятник работорговцеві Едварду Колстону. Після цієї події мер Лондона заявив, що демонтує кілька інших памʼяток, повʼязаних з расизмом та імперським минулим країни. Вуличний художник Бенксі присвятив цій події нову роботу.
  • У Копенгагені вандали написали на бронзовій статуї Русалоньки, героїні відомої казки Ганса Крістіана Андерсена, слова «расистська риба».