У 2100 році у світі житиме на 2 млрд людей менше, ніж очікували. Нові дані говорять про скорочення населення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У 2100 році у світі житиме на 2 млрд людей менше, ніж очікували. Нові дані говорять про скорочення населення

Reisefreiheit_eu / Pixabay

До 2100 року на Землі житиме на 2 млрд людей менше, ніж розраховували в ООН. За даними нового дослідження, внаслідок змін у рівнях народжуваності та старіння населення світу загальна кількість людей на планеті становитиме близько 8,8 млрд.

Про це йдеться в науковому дослідженні низки американських університетів, опублікованому в журналі Lancet.

Дослідники зазначають, що майбутня здатність людства народжувати дітей є ключовим показником у визначенні розміру населення планети, який суттєво вплине на економічну, соціальну та геополітичну картину в багатьох країнах.

Розмір майбутнього розміру населення Землі визначили з урахуванням таких показників, як народжуваність, смертність і міграція. За цими розрахунками населення планети досягне свого піку у 2064 році та становитиме 9,73 млрд людей, а потім скоротиться до 8,79 млрд у 2100 році.

У багатьох частинах світу зміниться віковий склад населення: наприкінці століття літніх людей старших за 65 років буде майже 27%, а молоді, якій менше 20 років — 19%.

За розрахунками, до 2050 року народжуваність у більшості країн впаде нижче за заміну населення через міграцію. До 2100 року народжуваність впаде майже в усіх країнах світу.

Населення скоротиться на 50% у 23 країнах, серед яких Японія, Таїланд та Іспанія. При цьому на стільки ж скоротиться населення Китаю. Ця країна стане до 2035 року найбільшою економікою світу, проте США відіб’ють цей статус у 2098.

Якщо світ досягне сталого розвитку в галузі освіти та задовольнить потреби в контрацепції, населення до кінця століття стане ще меншим і становитиме 6,6 млрд.

Дослідники дійшли висновку, що одним з чинників сповільнення народжуваності стане жіноча емансипація — а саме посилення можливостей жінок у галузі освіти та ширший доступ до засобів контрацепції. При цьому такі перенаселені країни, як Індія та Китай, зазнають змін у складі населення через міграцію, яка перевищить народжуваність.

«Це матиме економічні, соціальні, екологічні та геополітичні наслідки. Варіанти політики щодо адаптації до тривалої низької народжуваності, щоб зберегти та зміцнити репродуктивне здоровʼя жінок, матимуть вирішальне значення в наступні роки», — підкреслюють дослідники.