В Азербайджані тисячі людей вимагали провести мобілізацію для війни з Вірменією. Поліція розігнала протестувальників

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У столиці Азербайджану Баку тисячі людей вийшли на акцію протесту з вимогою оголосити мобілізацію для війни з Вірменією.

Про це пише Deutsche Welle.

Протестувальники вийшли на акцію ввечері 14 липня та продовжили уночі. Азербайджанські ЗМІ повідомляють про різну кількість учасників — від кількох до 50 тисяч осіб. Вони вимагали оголосити мобілізацію для війни з Вірменією та вигукували гасла: «Карабах — азербайджанський», «Солдати, вперед», «Дайте нам зброю».

Через деякий час мітингувальники вирішили прорватися до будівлі парламенту, але туди зайшли правоохоронці та розігнали акцію протесту.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що протягом минулої доби вірмени 91 раз обстрілювали їхні позиції.

  • Нові бої між Азербайджаном і Вірменією почалися вдень 12 липня. Азербайджан заявив, що підрозділи вірменських військових обстріляли з артилерії територію країни. Вірменська сторона говорила, що солдати противника спробували перетнути кордон.
  • 13 липня Збройні сили Азербайджану знищили вірменський опорний пункт. За офіційними даними, вірмени втратили вбитими двох військових, Азербайджан — чотирьох військовослужбовців вбитими і пʼятьох пораненими.
  • Вірменія й Азербайджан понад 30 років воюють за контроль над Нагірним Карабахом. Активна війна на етнічному підґрунті тривала з 1988 року до травня 1994 року, але військові зіткнення продовжились і після підписання мирного договору.