Премʼєр Шмигаль: Бойовики не випускають з окупованих територій дітей, які хочуть навчатися в українських вишах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що бойовики не випускають дітей з окупованої території Донбасу, які хочуть навчатися в українських вищих навчальних закладах.

Про це Шмигаль повідомив на брифінгу, цитує «Українська правда».

«Бойовики розуміють, що ці діти не повернуться, а залишаться працювати і вчитися в Україні, оскільки відчувається різниця між тим, що тут і там відбувається. У цій ситуації необхідна наша реакція, наша робота, зокрема з міжнародними партнерами, щоб це питання вирішити», — наголосив прем’єр-міністр.

Він також додав, що це є частиною стратегії з деокупації, яка дозволить повернути молодь і дітей з тимчасово окупованих територій в український освітній та культурний простір.

Журналіст і представник Донецької області в Тристоронній контактній групі Денис Казанський повідомив, що бойовики не дають молоді виїхати нібито під приводом карантину.

«На окупованій території справді проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації. Для них вступ до українського ВНЗ — це шанс покинути гетто. Але після того як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд. Під приводом карантину. Зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає «міжвідомчий штаб ДНР». А він випускає тільки тих, хто має прописку на підконтрольній території. Абітурієнтів спеціально тримають у неволі, щоб вони втратили час і не змогли вчитися в українських вишах. У відповідь на всі прохання дозволити виїзд бойовики відповідають, що вступати треба в університети «ДНР», — розповів Казанський у Facebook.

  • 10 липня президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму.