ЦПК: Рада спробує вдруге призначити своїх членів комісії з обрання глави САП. Але цього разу без співбесід

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦПК: Рада спробує вдруге призначити своїх членів комісії з обрання глави САП. Але цього разу без співбесід

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Комітет з питань правоохоронної діяльності ВР проголосував за те, щоб фракції подавали свої нові пропозиції щодо кандидатур на членів комісії, яка обиратиме главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На це фракціям дали 24 години — до завтрашнього дня, 16 липня.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Рішення ухвалили після того, як Верховна Рада провалила голосування за призначення сімох своїх представників у комісію з обрання на адмінпосади до САП. За постанову проголосували 193 депутати при необхідних 226.

Комітет розглядатиме нові пропозиції по кандидатурах вже у цю пʼятницю, 17 липня. І після цього проєкт постанови щодо призначення планують одразу відправити на голосування Ради.

Голова правоохоронного комітету Денис Монастирський запропонував провести засідання комітету у п’ятницю під куполом Верховної Ради. Це означає, що не буде ніяких співбесід з кандидатами, яких запропонують групи та фракції.

Народний депутат з фракції «Голос» Олександра Устінова зазначила, що депутати не встигнуть провести співбесіди з кандидатами на членів комісії.

«Щойно на комітеті з правоохоронної діяльності таки пропихнули конкурсну комісію по відбору керівника САП за один день. Спеціально для цього збирають комітет у пʼятницю на 9 ранку. Проводитимуть під куполом, спеціально, що кандидати не могли прийти, і ми не мали змоги провести співбесіду, а там такі, що точно буде що попитати. Перевірити цих людей, мабуть, треба за ніч, бо подача до 12 ночі, а комітет на 9 ранку. Дуже кортить таки мати своїх людей в комісії, схоже, і вибрати зручного керівника САП», — наголосила Устінова у Facebook.

  • У листопаді 2020 року закінчується 5-річний термін, на який призначали керівника САП Назара Холодницького.
  • Конкурсна комісія з відбору нового керівника складається з 11 осіб: 7 делегованих Верховною Радою та 4 представників Ради прокурорів. Закон забороняє бути в комісії держслужбовцям, особам, які обіймають політичні посади, депутатам і членам партій, військовим і правоохоронцям.