Під Радою протестують проти мовного закону Бужанського

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Під Радою протестують проти мовного закону Бужанського

Сергій Моргунов / «Бабель»

Під Верховною Радою проходить акція протесту проти мовного законопроєкту Максима Бужанського з партії «Слуга народу», який депутати напередодні вирішили не розглядати. Близько трьох тисяч людей зібралися для критики ініціативи, яка може повернути до шкіл навчання російською мовою.

Про це повідомляє «Громадське».

На акції зібралися представники партій «Європейська солідарність», «Голос», інших політичних рухів.

Сергій Моргунов / «Бабель»

На думку протестувальників, питання мови в Україні штучне, розпалює ворожнечу та розколює суспільство.

Зокрема, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що законопроєкт Бужанського це свідчення реваншу і прямого тиску на українське суспільство, в той час як російська мова в Україні не потребує захисту, а Росія в окупованому Криму витісняє українську та кримськотатарську мови.

Сергій Моргунов / «Бабель»

До виступу долучився колишній президент Петро Порошенко, який заявив, що мовний законопроєкт — це ініціатива «пʼятої колони у Раді», яку просувають для дестабілізації політичної ситуації.

«Лише ваша рішуча воля зруйнувала цей сценарій. Я вітаю вас з цим першим кроком до нашої перемоги», — прокоментував він, хоча голосування за законопроєкт ще не відбулося.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Захід триватиме до 14:00 і повториться 17 липня, коли законопроєкт можуть винести на розгляд.

Протест називають «Мовний майдан 2.0» за аналогією з протестами 2012 року, коли Рада ухвалила закон «про засади державної мовної політики», який затверджував офіційною мову національної меншини у регіонах, де їхня кількість складає щонайменше 10%.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Що передбачає законопроєкт Бужанського?

Законопроєкт депутата Максима Бужанського має на меті дозволити представникам національних меншин здобувати загальну середню освіту рідною мовою до 2023 року. Громадські та культурні діячі критикують цю ініціативу, оскільки вона означатиме повернення до шкільного навчання російською мовою.

Сергій Моргунов / «Бабель»