Чи рятують маски від коронавірусу та хто має їх носити? Експерти розповіли, як слід сприймати рекомендації ВООЗ і урядів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чи рятують маски від коронавірусу та хто має їх носити? Експерти розповіли, як слід сприймати рекомендації ВООЗ і урядів

Rattanakun Thongbun / EyeEm / Getty Images

Непослідовні, суперечливі та взаємовиключні заяви про носіння масок під час пандемії коронавірусу з боку окремих експертів, посадовців, цілих урядів і міжнародних організацій не лише збиває з пантелику людей, які хочуть вберегтися від хвороби чи позбутися епідемічних обмежень, але й призводять до руйнівних наслідків у сфері громадського здоров’я. Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я стикається з критикою через млявість у визнанні нових фактів про поширення інфекції.

CNN розбирає головні помилки уповноважених осіб у комунікації щодо такого засобу захисту від коронавірусу, як маска.

«Не носіть маску, поки не захворієте. Якщо ви справді хочете маску, купіть немедичну. Насправді краще носити маску весь час. Ви маєте носити маску. Навіть якщо ви здорові (але можливо ви не маєте носити маску, якщо ви президент)», — іронізує видання стосовно хаотичного випуску різних за сутністю рекомендацій з боку політиків та спеціалістів у галузі громадського здоров’я.

Відсутність ясності щодо того, як вберегтися від коронавірусу, була притаманна як урядовцям різних країн, так і Всесвітній організації охорони здоров’я.

Наприклад, у Великій Британії урядову рекомендацію «залишайтесь вдома» з часом замінили на «залишайтесь пильними», що не додало розуміння того, як убезпечити себе від коронавірусу.

Уряд не міг пояснити, чому змушує людей носити маски в магазинах, але не в барах чи офісах. Пізніше в уряду питали, чому люди мають надівати маски у транспорті, а законотворці у тісному приміщенні Парламенту — ні.

У США рекомендації залежали від рішень керівництва окремих міст і штатів. Також вносив розбрат у питання безпеки президент Дональд Трамп, який довгий час відмовлявся носити маску.

Через те, що коронавірус поширюється під час взаємодії людей, питання дієвих рекомендацій з захисту стає критичним, а непорозуміння щодо того, як слід, і як не слід поводитись, може призвести до суттєвої шкоди.

Оскільки вірус новий, певна невизначеність є неминучою, і поради можуть змінюватись час від часу, що в свою чергу може заплутати людей і навіть підвести до думки, що експерти самі не розуміють, про що говорять. Маски в даному контексті — чудовий приклад невизначеності.

На початку пандемії деякі експерти висловлювали занепокоєння, що медичні маски можуть викликати фальшиве відчуття безпеки та ігнорування соціальної дистанції. Також були побоювання, що їх не вистачить для лікарів.

Саме через це ВООЗ та американські Центри з контролю та профілактики захворювань не рекомендували здоровим людям носити маски. Генеральний хірург США Джером Адамс навіть заявляв, що маски не допомагають вберегтися від коронавірусу, а представник ВООЗ Майк Раян говорив, що доказів захисту через масове носіння масок немає.

Після того як світ дізнався про коронавірус більше, уряди та організації громадського здоров’я змінили правила щодо масок. Зокрема на цьому тижні маски зобов’язали носити американців, проте такі гойдалки між взаємовиключними порадами змушують людей сумніватися в компетентності уповноважених осіб.

Експерти в області охорони здоровʼя та комунікацій сходяться на тому, що люди цілком добре сприймають інформацію про відсутність точних даних, і їм не обов’язково з апломбом доводити твердження, які можуть змінитися.

Також посадовцям варто визначитися, яку мету вони переслідують — не допустити чергового призупинення економіки, посилити громадську взаємодопомогу тощо — і виводити свої меседжі з цього, а ще не боятися говорити про відсутність точних даних.