Під Радою сталися сутички через «мовний закон» Бужанського. Поліція не давала зробити художню інсталяцію

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Під Радою сталися сутички через «мовний закон» Бужанського. Поліція не давала зробити художню інсталяцію

Сергій Моргунов / «Бабель»

Під Верховною Радою відбулись сутички між протестувальниками та поліцією через мовний законопроєкт депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського, який може повернути школи до навчання російською мовою. Активісти хотіли зробити протестну інсталяцію «Ватра», але правоохоронці блокували машину з реманентом.

Про це в ефірі «Громадського» розповів активіст і колишній чиновник Тарас Шамайда.

За словами Шамайди, під Радою хотіли провести символічну акцію «Ватра», але машину з реманентом заблокувала поліція біля метро «Арсенальна».

«Спочатку заблокували автомобіль Анастасії Розлуцької, громадської активістки, яка веде безкоштовні курси української мови. Її автомобіль з реманентом заблокувала поліція, оточили кільцем і не дали ні проїхати, ні пронести реманент. Після того, як втрутились депутати Федина, В’ятрович і Бондар, вдалося перемістити автомобіль в район Маріїнського парку, де живе президент Зеленський, і після цього ще пів години відбувалася штовханина», — розповів активіст.

Шамайда зазначив, що реманент являв собою «звичайні гілочки», але поліція відмовилась пояснити, чому перешкоджає проведенню інсталяції.

Після близько години сутичок з поліцією активістам вдалося пронести реманент для інсталяції під стіни Верховної Ради. Вони склали з гілок ватру, але не підпалили її — всередину поставили фаєри, які огорнули площу рожевим димом.

Довкола ватри встановили відра, в які бʼють наче в барабани.