Україна запланувала на осінь військові навчання у відповідь на російські «Кавказ—2020»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна запланувала на осінь військові навчання у відповідь на російські «Кавказ—2020»

Trident Juncture 2018 / Flickr

Міністерство оборони планує у вересні провести військові навчання «Обʼєднання зусиль — 2020».

Про це у Верховній Раді повідомив міністр оборони Андрій Таран.

Таран нагадав, що на цей час поблизу українського кордону Росія запланувала свої навчання «Кавказ-2020». ЗСУ проведуть навчання, щоб перевірити готовність армії дати відсіч спробам Росії загострити ситуацію або почати масштабні бойові дії.

«Планується перевірити здатність Генштабу в новій структурі діяти відповідно до стандартів НАТО та організувати взаємодію з пунктами управління Збройних сил альянсу», — сказав Таран.

За його словами, планується провести перевірку бойової готовності, бойові стрільби, зокрема із зенітно-ракетних комплексів, із застосуванням літаків, сухопутних військ на полігонах на півдні країни. Міноборони очікує, що представники НАТО зможуть взяти участь в українських навчаннях.

У пʼятницю стало відомо, що президент Росії Володимир Путін наказав провести раптову перевірку військ Південного і Західного військових округів на кордоні з Україною. Як пояснив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, перевірка потрібна для «оцінки здатності ЗС забезпечити військову безпеку на південному заході Росії, де зберігаються серйозні загрози терористичного характеру, і для підготовки до «Кавказ-2020».

«Кавказ-2020»

За даними української розвідки, восени Росія запланувала масштабні військові навчання. Очікується, що до них залучать принаймні 100—120 тис. осіб, 3 тис. бойових броньованих машин, з них не менше 500 — танки, 300 літаків, 250 вертольотів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів.

Згідно із заявами військового керівництва Росії цього року навчання планується провести у глибині території країни. «Водночас аналіз підготовки до навчань вказує, що ці заяви мають більше пропагандистський і демонстративний характер. Так, окремі епізоди СКШУ [Стратегічного командно-штабного навчання] будуть відпрацьовані у прикордонних з Україною районах Росії, зокрема на полігонах «Кадамовський», «Кузьмінський», а також в окупованому Криму», — сказав представник головного розвідуправління Міноборони Вадим Скібіцький.