Міністр оборони Таран: Випускників шкіл можуть призвати на військову службу лише за їхнім бажанням і письмовою згодою

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Міністр оборони Таран: Випускників шкіл можуть призвати на військову службу лише за їхнім бажанням і письмовою згодою

Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

Військкомати отримали вказівку надавати відстрочку вступникам на магістратуру. Випускників шкіл, яким виповнилося 18 і 19 років, можуть призвати за їхнім власним бажанням.

Про це сказав міністр оборони Андрій Таран на годині запитань до уряду у Верховній Раді.

«Відповідним указом президента України, а також за розпорядженням уряду, його [військовий призов] було перенесено на травень-липень. Призов триватиме до 31 липня цього року», — уточнив Таран.

За словами міністра, військкомати мають видавати документи про відстрочку студентам, які закінчили бакалаврат і вступають до магістратури, до 1 жовтня 2020 року.

«У випадку порушення прав здобувачів освіти звертайтесь на гарячу лінію Міноборони. Кожен випадок порушення ретельно розглядається, і винуватців притягнуть до відповідальності», — сказав міністр оборони.

Таран додав, що уряд ухвалив рішення щодо призову випускників шкіл, і «вони можуть реалізувати своє право на освіту». 18- та 19-річних випускників можуть призвати лише за їхнім власним бажанням, що має бути підтверджене письмовою згодою.

  • Військові комісаріати на час карантину призупинили призов громадян на строкову військову службу. Наприкінці березня президент Володимир Зеленський переніс строки весняного призову до лав Збройних сил. Весняний призов до лав ЗСУ 2020 року відбувається з травня до липня.
  • Міністерство освіти і науки звернулося до Міністерства оборони з проханням відтермінувати весняний призов для вступників до вищих навчальних закладів. У відомстві наголошують, що до них почали надходити численні звернення від абітурієнтів, які отримують повістки з військкоматів.
  • До цього в Міністерстві освіти та науки запевняли, що випускників шкіл і вищих навчальних закладів не призиватимуть в армію цього літа у зв’язку зі зміненим графіком вступної кампанії.