Україна та США закликали Росію не уникати відповідальності за збиття MH17 і видати підозрюваних

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Україна та США закликали Росію не уникати відповідальності за збиття MH17 і видати підозрюваних

Pierre Crom / Getty Images

Сьогодні, на роковини збиття малайзійського «Боїнга» MH17 над Донбасом, до якого причетні російські військові та бойовики, США та Україна закликали Москву не уникати відповідальності за трагедію.

Як підкреслює посольство США в Україні, Нідерланди здатні встановити істину та забезпечити справедливість у судовому процесі щодо рейсу MH17, а Росія зі свого боку не повинна переховувати підозрюваних.

«Росія має гарантувати, що будь-які обвинувачені особи, які зараз перебувають у Росії чи на підконтрольній РФ території, постануть перед правосуддям. Росія неодноразово перешкоджала заходам щодо врегулювання конфлікту на сході України, який вона розпочала та продовжує розпалювати», — заявила тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін.

Дипломат також додала, що Росія має вивести свої війська з Донбасу та Криму й повернути Україні контроль над міжнародно визнаним кордоном.

Міністерство закордонних справ у своїй заяві з нагоди роковин трагедії повідомило, що вживає додаткових заходів у Міжнародному суді ООН.

«Ми також вживаємо заходів в рамках процесу в Міжнародному суді ООН, щоб притягнути РФ до відповідальності за порушення її зобов’язань за Міжнародною конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму, що призвело до збиття МН17», — йдеться в повідомленні.

Президент Володимир Зеленський зазначив у своїй заяві, що за час розслідування Україна показала себе як «надійного міжнародного партнера, зацікавленого в правді».

«Кримінальний процес проти можливих винуватців злочину розпочався в Нідерландах 9 березня цього року. Цей суд обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття, адже, крім усього іншого, до нього прикута значна міжнародна увага», — сказав він.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зі свого боку заявив, що Росія має взяти на себе відповідальність за збиття пасажирського літака підконтрольними їй бойовиками.

«Зараз у Нідерландах триває кримінальне розслідування та судовий процес щодо чотирьох підозрюваних. Разом з Євросоюзом ми закликаємо Росію визнати відповідальність у цій катастрофі та піти на співпрацю зі слідством. Правда все одно буде встановлена», — написав голова уряду.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).