Справа про хабар у $6 мільйонів: ексміністра Злочевського викликали на допит у НАБУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) викликало на допит колишнього міністра екології часів Януковича Миколу Злочевського.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, Злочевський повинен зʼявитися 21, 22 і 23 липня на допит у справі про спробу підкупу керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького і директора НАБУ Артема Ситника.

НАБУ

Справа про хабар у $6 мільйонів

Увечері 12 червня Національне антикорупційне бюро повідомило, що затримало «праву руку» одного з колишніх чиновників — чоловік пропонував директору НАБУ і керівнику САП хабар у $6 мільйонів за закриття справи.

На брифінгу директор НАБУ Артем Ситник і глава САП Назар Холодницький заявили, що хабар давали за закриття справи проти Миколи Злочевського. Воно стосувалося заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого Реал Банку. Компанія Burisma, президентом якої є Злочевський, заперечує його причетність до хабарів.

За даними слідства, посередником у справі про передачу хабара в $6 мільйонів головам САП і НАБУ виступав перший заступник начальника управління Державної податкової служби в Києві Микола Ілляшенко. Він намагався передати хабар за закриття однієї зі справ щодо Злочевського. Голова Державної податкової служби Олексій Любченко на час проведення дисциплінарного провадження усунув Ілляшенко від виконання обовʼязків. Вищий антикорупційний суд заарештував Ілляшенко, йому призначили заставу у 84 мільйони гривень.

За юриста компанії Burisma Андрія Кічу, який фігурує у справі про передачу $6 млн хабаря керівникам САП і НАБУ, внесли 40,35 млн грн застави.

16 червня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід третій фігурантці справи про передачу $6 млн хабаря керівникам САП і НАБУ — арешт із можливістю внесення застави в розмірі 120 024 200 грн. 1 липня Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру Миколі Злочевському.