Колишній радник мера Києва Бахматов розказав, чому місто так і не закупило камери для вимірювання температури

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Колишній радник мера Києва Бахматов розказав, чому місто так і не закупило камери для вимірювання температури

Євген Малолєтка / «Бабель»

Колишній радник мера Києва Максим Бахматов, який сьогодні заявив, що залишає посаду на чотири місяці, розказав про те, як відмінили угоду про закупівлю теплових камер.

Про це йдеться в інтервʼю «Бабеля».

«Прибігли до нього [мера] з криком: «Терміново, ми вмираємо від ковіду! Треба рятувати!» Він відповів: «Купуємо». До мене прийшли експерти і кажуть: «Максим, це на*балово. Ці камери не апробовані, ви про*бете, встановите не так і сп*здите бабло». Це було в пʼятницю, я приходжу в понеділок і кажу: «Віталій Володимирович, хочеш встановити такі чудові камери?» Він каже: «Ні, не хочу» і у вівторок розриває контракт», — розказав Бахматов.

  • На початку квітня стало відомо, що КМДА закупила у компанії «Інтевро» 400 камер з функцією температурного скринінгу і розпізнавання осіб на загальну суму 64,9 млн грн. Операцією займалося комунальне підприємство «Інформатика». За допомогою камер збиралися визначати людей з підвищеною температурою, а також порушників режиму самоізоляції.
  • Закон № 530 і постанова Кабміну дозволяють робити держзакупівлі товарів і послуг для боротьби з COVID-19 без конкурсу, однак звітність треба публікувати на ProZorro.
  • Незабаром угода привернула увагу ProZorro і державної аудиторської служби. Виявилося, що її уклали з порушенням. За скороченою процедурою можна закуповувати лише товари та послуги з переліку, який затвердив Кабмін. До нього входять санітайзери, маски, медичні препарати, апарати ШВЛ та багато іншого, але не камери.
  • Державна аудиторська служба перевірила закупівлю і підтвердила порушення. Врешті-решт, КМДА розірвала угоду з «Інтевро».