У Сирії проходять вибори до парламенту — треті за час громадянської війни

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Сирії проходять вибори до парламенту — треті за час громадянської війни

European Parliament / Flickr

У Сирії проходять вибори до парламенту — Народної ради. Це вже треті вибори за час громадянської війни.

Про це пише інформаційне агентство Sana.

Як пише DW, голосування охоплює близько 70% території країни, яка перебуває під контролем уряду. На 250 депутатських місць претендують 1 656 кандидатів, у тому числі 200 жінок.

За прогнозами експертів, переможе Партія арабського соціалістичного відродження («Баас»), яку очолює президент Башар Асад. Попри те, що на виборах балотуються кілька партій, жодна не становить реальної опозиції політичній силі Асада.

Вибори спочатку планували провести в квітні, але їх двічі переносили через пандемію коронавірусу.

Народна рада — це однопалатний парламент, який є законодавчою владою в державі. Він видає законодавчі укази, затверджує державний бюджет, оголошує війну і мир, ратифікує міжнародні договори, а також контролює роботу уряду. Обирається раз на чотири роки.

  • Громадянська війна в Сирії триває вже 9 років. Вона розпочалася навесні 2011 року як локальне громадянське протистояння, яке поступово переросло в повстання проти режиму Башара Асада. Із часом у неї втягнулись не тільки основні держави регіону, але і міжнародні організації, військово-політичні угруповання і світові держави.
  • Основні учасники конфлікту — регулярні військові формування, які виступають на стороні президента Башара Асада, формування «поміркованої» сирійської опозиції, курдські регіоналісти, а також різні терористичні угруповання.
  • Сторони конфлікту отримують військову допомогу від інших держав: підтримку урядовим силам надають Росія та Іран, тоді як сирійська опозиція отримує допомогу від західних держав, Туреччини та монархій Перської затоки.