Bloomberg: У російських високопосадовців і мільярдерів із квітня був доступ до експериментальної вакцини від коронавірусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російські мільярдери, топменеджери великих компаній і політична еліта РФ мали доступ до експериментальної вакцини ще у квітні цього року. Близько сотні з них пройшли безкоштовну вакцинацію.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

За даними журналістів, вакцину розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології імені М. Ф. Гамалії. Цю інформацію підтвердили і десятки співрозмовників видання, серед яких були учасники вакцинації.

Вони розповіли, що підписували папери, в яких вказувалася небезпека побічних ефектів від вакцини. Посадовці та бізнесмени не були частиною офіційних досліджень препарату, але центр стежив за їх станом і результатами вакцинації.

Деякі відмовилися від щеплення, один зі співрозмовників розповів, що у нього не було побічних ефектів, а деякі учасники розповідали про болі у мʼязах і високу температуру.

Директор Інституту трансляційної медицини та біотехнологій Сеченовського університету, кафедра якого базується у НДЦ імені М. Ф. Гамалії, назвав чутками і спекуляцією інформацію журналістів.

«Ми проводили доклінічні дослідження, проводили клінічні дослідження, препарат ще не зареєстрований, найближчим часом рішення про його реєстрацію має ухвалити Міністерство охорони здоровʼя. Тільки після реєстрації він може бути доступний для повноцінного застосування. Тому всі ці чутки можу тільки залишити на совісті тих, хто це каже, може бути, це спекуляція», — сказав Вадим Тарасов, пише ТАСС.

Журналісти Bloomberg зверталися за коментарем до прессекретаря президента Дмитра Пєскова, але він не відповів. Пєсков 12 травня повідомив, що захворів на коронавірус, а вже 25 травня вилікувався.

  • 12 липня російський Сеченовський університет заявив про успішне завершення досліджень вакцини проти коронавірусу, яка розроблялася спільно з фахівцями НДЦ імені М. Ф. Гамалії. Вакцина нібито закінчує другу фазу випробувань.