Іран стратив шпигуна, який начебто допоміг США ліквідувати генерала Сулеймані

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В Ірані повідомили про страту Махмуда Мусаі Мажда, якого підозрювали у співпраці з ЦРУ і Моссадом. Він начебто допоміг США ліквідувати іранського генерала Касема Сулеймані.

Про це пише іранське інформагентство Fars.

За даними Ірану, Мажда неодноразово передавав секретну інформацію американським та ізраїльським спецслужбам за винагороду. Там розповіли, що перехопили його розмову з офіцером ЦРУ в західній Азії.

Чоловіка стратили через повішання. В Ірані запевнили, що Мажда не був у складі «Корпусу вартових ісламської революції», однак мав можливість отримувати доступ до даних організації.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдаду, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду і аеропорт «Ербіль» на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські та британські військові. Загинули троє людей, 10 дістали поранень.