У Мінську помітили військову техніку. Влада говорить про армійські навчання, хоча раніше погрожувала силовим придушенням протестів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

На вулицях білоруської столиці помітили рух військової техніки, який викликав чутки про посилення заходів безпеки на тлі акцій проти переслідувань опозиційних кандидатів у президенти. Проте Міністерство оборони Білорусі заспокоює, що це лише військові навчання.

Про це повідомляє TUT.BY.

Рух військової техніки в Мінську помітили ще 18 липня. Тоді колона бронетранспортерів у супроводі машин ДАІ пройшла по одній з вулиць східної частини міста й потрапила на відео, яке опублікували в Telegram-каналі про надзвичайні події.

Міноборони на запит видання відповіло, що рух військової техніки вулицями міста в денний час — елемент військових навчань, оскільки «з липня по жовтень — період активної бойової підготовки в Збройних силах».

Вуличні маневри бронетранспортерів пояснили перегоном бойової техніки до полігонів та парків військових частин. Проте побоювання білорусів щодо військового залякування учасників опозиційних протестів через арешт кандидата Віктора Бабарика не з’явились на порожньому місці.

Раніше держсекретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков заявляв, що силові структури готові попередити масові заворушення в країні.

«Ми — силовий інструмент. Не лише Збройні сили, але і міліція, і ОМОН, і органи внутрішніх справ, і внутрішні війська, і прикордонники, і інші силові структури. І наша задача — не допустити загибелі держави. Не допустити кровопролиття в народі», — говорив він в ефірі місцевого телебачення.

На думку місцевого військового експерта Олександра Алесіна, в разі масових заворушень першими відреагують органи КДБ і МВС, які шукатимуть лідерів, а самі протести придушуватимуть силами спецпризначенців міліції. В разі загострення протистоянь, за його словами, на вулиці можуть вивести військові сили.

«Якщо зіткнення отримають характер збройної боротьби, як це було в Україні, лише тоді підключиться структура Міністерства оборони як сила спеціальних операцій. Чи може армія вийти на вулиці, щоб придушувати якісь заворушення? Думаю, цей варіант найменш ймовірний», — сказав він.

Що відбувається в Білорусі?

У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала.

За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні затримали понад 360 осіб. Зокрема, затримали блогера і одного з авторів Telegram-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.

На протестах у Мінську затримали 300 людей. ОМОН бив людей ногами й кийками, подекуди активісти давали відсіч.