НАБУ: Ексглава Укравтодору Новак створив організацію, яка розкрадала кошти на будівництві доріг в Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАБУ: Ексглава Укравтодору Новак створив організацію, яка розкрадала кошти на будівництві доріг в Україні

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Прокурори НАБУ спільно з польськими колегами розслідують дії колишнього в. о. керівника Укравтодору Славоміра Новака у 2016—2019 роках, коли він використовував своє службове становище, аби отримати неправомірну вигоду.

Про це під час брифінгу заявив перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

Під час слідства встановили, що низка осіб створила злочинну організацію, яка розкрадала кошти міжнародних організацій, призначених на ремонт доріг в Україні.

Один з епізодів провадження стосувався будівництва доріг в Україні — коли українські компанії будували, але не встигали вчасно закінчити, Новак пропонував за певну винагороду розвʼязувати їхні проблеми щодо продовження дії договорів та уникнення сплати штрафів. Для цього у Польщі створювали підприємство, гроші передавали або через юридичні особи або одразу готівкою. Цими ж коштами й поповнювали статутний капітал новоствореної компанії.

«Інший епізод — в. о. глави Укравтодору, дбаючи про своє майбутнє, пропонував створити спільне підприємство у Польщі іншому міжнародному підприємству, яке будує дороги. Обіцяв, що 50% статутного капіталу нададуть його люди. Після своєї каденції в Україні хотів увійти у наглядову раду новоствореної компанії», — розповів Грищук.

Сума тендерів, які відпрацьовують в рамках розслідування — 270 мільйонів євро. Він додав, що злочинні дії розпочинались в Україні, а гроші отримували в Польщі.

Також відомо, що події почали відбуватись приблизно за місяць після того, як Новак почав виконувати свої обовʼязки керівника Укравтодору.

«У жовтні 2016 призначили, а вже у грудні були перші розмови, які зараз класифікують як пропозицію або вимагання коштів. Події відбувались до осені 2019 року», — наголосив Грищук.

Глава НАБУ Артем Ситник зазначив, що у Новака подвійне, польсько-українське громадянство.

«Непринципово, де буде суд. Дії глави Укравтодору однаково оцінила як польська, так і українська сторона . Тут більш цікаво з приводу майна, яке арештують», — додав Ситник.