Білоруська опозиційна кандидатка в президенти Тихановська вивезла дітей до Євросоюзу. Її родині неодноразово погрожували

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Білоруська опозиційна кандидатка в президенти Тихановська вивезла дітей до Євросоюзу. Її родині неодноразово погрожували

Ясамойла / Wikipedia

Опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська вивезла своїх дітей до Євросоюзу після погроз про позбавлення її батьківських прав, якщо вона не припинить свою участь у передвиборчих перегонах.

Про це повідомляє TUT.BY.

Тихановська звернулась по допомогу до правозахисної ініціативи «Хартія’97» після того, як 16 липня у Гомелі їй зателефонували з невідомого номера з вимогою припинити поїздки до регіонів для зустрічей з виборцями.

«На порозі до однієї з адміністрацій мені зателефонували з погрозами на мою адресу й на адресу моїх дітей з умовою, що я не повинна продовжувати цю поїздку. Переді мною стоїть вибір — діти або подальша боротьба», — заявила опозиціонерка.

За словами Тихановської, невідомий співрозмовник пригрозив, що її посадять, а дітей заберуть.

Наприкінці травня заарештували чоловіка Тихановської — він збирав підписи за кандидатуру своєї дружини у місті Гродно. Перехожа поскаржилась міліціонерам, що Сергій Тихановський не відповідає на її запитання, і його спробували затримати. Люди спробували відбити чоловіка, після чого з’явились спецпризначенці та затримали усіх присутніх.

Наразі Тихановському і ще сімом людям інкримінують напад на працівника органів внутрішніх справ. Очевидці події називають її провокацією. Після арешту чоловіка кандидатки на його дачі провели обшуки та знайшли $900 тисяч. Правозахисники вважають Тихановського політв’язнем і вимагають його звільнення.

Наразі за допомогою правозахисників кандидатка Тихановська вивезла своїх дітей — 4-річну дочку та 10-річного сина — до однієї з країн ЄС, назву якої не розкривають. З дітьми перебуває їхня бабуся.

Що відбувається в Білорусі?

У Мінську та інших містах Білорусі протести спалахнули 14 липня — після відмови ЦВК реєструвати двох головних конкурентів Олександра Лукашенка на виборах президента — Віктора Бабарика і Валерія Цепкала.

За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні затримали понад 360 осіб. Зокрема, затримали блогера і одного з авторів Telegram-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосика — його звинувачують в організації масових заворушень.

На протестах у Мінську затримали 300 людей. ОМОН бив людей ногами й кийками, подекуди активісти давали відсіч.

18 липня в Мінську помітили військову техніку. Влада говорить про армійські навчання, хоча раніше погрожувала силовим придушенням протестів.