Російський опозиціонер Навальний закриває свій Фонд боротьби з корупцією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Російський опозиціонер Навальний закриває свій Фонд боротьби з корупцією

Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

Російський політик Олексій Навальний заявив, що ліквідує Фонд боротьби з корупцією. Про це йдеться на сайті опозиціонера.

«Ми дійсно змушені сказати, що некомерційній організації «Фонд боротьби з корупцією», яку я заснував 9 років тому, прийшов кінець, тому що у нас її просто забрали», — заявив він.

Він пояснив це рішення позовом від компанії «Московский школьник», яку повʼязують з бізнесменом та «кухарем» Путіна Євгеном Пригожиним. У жовтні 2019 року суд зобовʼязав Навального, Любов Соболь і ФБК виплатити майже 88 мільйонів рублів за позовом комбінату харчування, який постачає їжу в столичні школи і дитячі садки.

«Зі мною і з Соболь вже нічого не поробиш. Сума величезна, і я навіть не бачу сенсу її збирати. До кінця путінської влади нам доведеться жити з заблокованими рахунками і приставами, які вилучають наше будь-яке майно на користь «кухаря» Путіна», — зазначив Навальний.

За його словами, судові пристави «заберуть і саму організацію [ФБК], і розрахунковий рахунок».

Навальний також оголосив про створення нової організації: «Ми перейдемо на іншу юрособу, і нехай Путін з Пригожиним подавляться цим».

  • Любов Соболь з ФБК провела розслідування й зʼясувала, що Пригожин постачав дітям в школи та дитсадки зіпсовану їжу. Через це в Москві діти масово потруїлись. Соболь обʼєднала групи батьків постраждалих дітей і почала судитися і вести розслідування в їхніх інтересах.
  • Суд визнав провину компаній і частково задовольнив грошові вимоги батьків постраждалих.