Путін оголосив про будівництво військових кораблів у Криму. США та Україна виступили з критикою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Росії Володимир Путін під час візиту в анексований Крим заявив, що на заводі «Затока» в Керчі побудують військові кораблі.

Як повідомляє пресслужба Путіна, на кримському заводі вже заклали будівництво двох десантних кораблів-вертольотоносців і в майбутньому планують побудувати ще чотири на інших заводах.

«Сьогодні на трьох провідних верфях Росії одночасно закладаються шість нових кораблів дальньої морської зони. Тут, у Керчі, це два універсальні десантні кораблі, у Санкт-Петербурзі на заводі «Північна верф» — два фрегати, а у Северодвинську — два атомні підводні крейсери», — сказав президент РФ.

За даними російських ЗМІ, вартість вертольотоносців оцінюється у 100 млрд рублів (38,5 млрд гривень).

Україна та США вже відреагували на візит Путіна і заяви про будівництво.

МЗС України засудило поїздку Путіна і те, що вона була не узгоджена з українською стороною. «Українська сторона вважає згаданий візит та інші поїздки російських чиновників [до Криму]... грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічним і демонстративним нехтуванням російською стороною загальновизнаними нормами міжнародного права», — сказано в заяві.

США засудили будівництво військових кораблів. «Самовільне будівництво Росією військових кораблів на суверенній українській території, силоміць захопленій нею, вкотре порушує міжнародні норми. Санкції залишаться в силі, допоки Росія не поверне Україні контроль над Кримом і не виведе свої сили з Донбасу», — заявили в Посольстві США в Україні.