Китайська та британська вакцини від коронавірусу викликали імунну реакцію. Вони успішно пройшли випробування на людях

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Китайська та британська вакцини від коронавірусу викликали імунну реакцію. Вони успішно пройшли випробування на людях

Paul Biris / Getty Images

Китай та Велика Британія повідомили про успішне випробування вакцин від коронавірусу на людях.

Про це повідомляє BBC.

Вакцина, яку розробляє Оксфордський університет спільно з компанією AstraZeneca, успішно пройшла випробування на 1 077 пацієнтах. Медики виявили у них антитіла до коронавірусу.

Саму ж вакцину британці розробляють з генно модифікованого вірусу, який спричиняє застуду у шимпанзе. Дослідники дуже сильно «переробили» його, щоб він був схожий на коронавірус, але не заражав людей хворобою.

Також вакцина викликала і створення в організмі Т-клітин — лімфоцитів, які відіграють головну роль під час імунної реакції організму. Найбільший рівень Т-клітин спостерігався на 14 день вакцинації, а антитіл — на 28 день. Однак наразі дослідники спостерігають за тим, як довго вони перебуватимуть в організмі пацієнтів.

Водночас близько 70% людей після вакцинації поскаржилися на лихоманку та головний біль.

«Ще потрібно буде виконати велику роботу, перш ніж ми зможемо підтвердити, чи допоможе наша вакцина впоратися з пандемією COVID-19, але перші результати вселяють надію», — зазначила професор Сара Гілберт.

У наступній фазі випробувань британці протестують свою вакцину на 10 тисячах людей.

Того ж дня про успішні випробування вакцини повідомив і Китай. Її розробляє Інститут біологічних продуктів Уханю за підтримки китайської фармацевтичної компанії Sinopharm. Там зазначають, що в усіх пацієнтів після вакцини зʼявилися антитіла до коронавірусу. Свої дослідження компанія проводить в Об’єднаних Арабських Еміратах.