Фінські та шведські діти хворіли на коронавірус однаково мало. Проте у Фінляндії школи закривали, а у Швеції — ні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Фінські та шведські діти хворіли на коронавірус однаково мало. Проте у Фінляндії школи закривали, а у Швеції — ні

Håkan Dahlström

Науковці зі скандинавських країн провели дослідження, в якому встановили, що робота шкіл під час пандемії коронавірусу майже не вплинула на захворюваність серед дітей. Дослідження провели на основі статистики Швеції, де школи були відкриті, і Фінляндії, де діти сиділи вдома.

Про це повідомляє Bloomberg.

Швеція та Фінляндія мають дуже схожі соціальні моделі, зокрема в системі охорони здоров’я, проте стратегії боротьби з пандемією у цих країнах виявились різними. Наприклад у Швеції не було локдауну.

Дослідження виявило, що відмінність у кількості випадків коронавірусу серед дітей від 1 до 19 років в обох країнах несуттєва. При цьому заходи з відслідковування контактів у початкових школах Фінляндії майже не знайшли доказів про інфікування дітей від однокласників.

Більше того, за даними шведської статистики, не було підвищеного ризику інфікування й серед вчителів, на відміну від представників інших професій.

Це не перше дослідження щодо карантинних заходів для школярів. Місяць тому проблему вивчали у Франції та дійшли до висновку, що діти не здатні заразити коронавірусом вчителів. Учені встановили, що діти, з одного боку, проявляють менше симптомів хвороби, а з іншого — є менш заразними, ніж дорослі.

За даними скандинавського дослідження, діти рідко хворіють на коронавірус і серед них рідше трапляються важкі випадки. Науковці наголошують, що це не остаточні висновки і потрібно вивчати проблему й надалі. Проте очевидно, що роль дітей у передачі коронавірусу не настільки велика, як у випадку з грипом.

У Фінляндії діти повернулися до навчання ще у травні, і з того часу коронавірусна статистика демонструє спад. При цьому в Ізраїлі відкриття шкіл посилило передачу інфекції серед дітей середнього і старшого шкільного віку.

Зокрема, в Ізраїльських школах навчається більше дітей, а класні кімнати менші. Також в ізраїльських сім’ях зазвичай більше дітей, ніж у скандинавських. Таким чином, учені підсумовують, що обставини в різних країнах можуть призвести до різних картин.

  • Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл уперше визнав помилкою запропонований ним підхід у боротьбі з коронавірусом, який передбачав відмову від тотального карантину. При цьому премʼєр-міністр Стефан Левен переконаний, що у Швеції все зробили правильно.