Bihus.Info: Новий заступник голови МОЗ Іващенко займався медзакупівлями за Януковича

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Bihus.Info: Новий заступник голови МОЗ Іващенко займався медзакупівлями за Януковича

Facebook / Ihor Ivaschenko

Заступник міністра охорони здоровʼя Ігор Іващенко за часів президента-втікача Віктора Януковича займався медичними закупівлями.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти розповідають, що 2013 року у МОЗ, який тоді очолювала Раїса Богатирьова, створили тендерний комітет із держзакупівель, який очолив її заступник Роман Богачов. Богачов прийшов до міністерства зі свою командою, у складі якої й був Іващенко.

Сам Іващенко розповів, що у МОЗ займався закупівлями ліків проти раку, ВІЛ та туберкульозу. Журналісти звернули увагу, що вже у 2014 році, після звільнення і втечі Богатирьової зʼясувалося, що саме на цих напрямках вартість ліків завищувалася в десятки разів.

Також журналісти зʼясували, що Іващенко був комерційним директором компанії «Лінк-Медитал», яка закуповує медичні препарати за кордоном і продає в Україні. Компанія має європейську «прокладку» — угорську фірму Immedex, яку очолює рідна сестра власника «Лінк-Медитал». Саме на цю компанію, як стверджують журналісти, «Лінк-Медитал» «роками перекачував мільйони гривень переплат за ліки для українських лікарень». При цьому, сам Іващенко заявив, що ніколи не мав стосунків з угорською компанією.

Крім того, розслідувачі Bihus.Info зафіксували неодноразові зустрічі власника «Лінк-Медитал» Олексія Баришевського з Іващенком, а також візити Баришевського до будівлі Міністерства охорони здоровʼя.