Країни ЄС домовилися про розмір допомоги для відновлення економіки після пандемії — менше, ніж пропонували Меркель і Макрон

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Країни ЄС домовилися про розмір допомоги для відновлення економіки після пандемії — менше, ніж пропонували Меркель і Макрон

Florian Gaertner / Contributor / Getty

Країни Європейського Союзу на саміті у Брюсселі домовилися про розмір пакета допомоги для відновлення економіки країн, що постраждали від пандемії коронавірусу. Відповідно до домовленості, виділять не €500 млрд, як пропонували Німеччина та Франція, а лише €390 млрд.

Про це повідомляє DW.

За зменшення розміру субсидій, які не потрібно повертати, виступали п’ять країн: Австрія, Данія, Нідерланди, Фінляндія та Швеція. Спочатку вони наполягали на наданні тільки кредитів, а не субсидій, щоб схилити такі країни, як Італія, до більш сміливої політики реформ.

План допомоги критикували і через те, що ЄС уперше хоче в великому обсязі взяти на себе спільні боргові зобовʼязання для програми інвестицій і стимулювання економіки.

  • Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон пропонували створити фонд фінансового відновлення економіки Європи на €500 млрд.
  • Але після їхньої пропозиції Австрія, Нідерланди, Данія і Швеція, які назвали себе «економною четвіркою», опублікували свій план допомоги економіці ЄС. Вони пропонували надавати постраждалим країнам позики, а не субсидії.