Британія відновить екстрадицію з Гонконгом, коли пересвідчиться, що вона не призведе до політичних переслідувань

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британія відновить екстрадицію з Гонконгом, коли пересвідчиться, що вона не призведе до політичних переслідувань

@studioincendo / Twitter

Велика Британія відновить дію угоди про екстрадицію з Гонконгом, коли пересвідчиться, що Китай не зловживатиме нею для політичних переслідувань — Лондон розглядає новий закон про нацбезпеку як порушення гарантій прав і свобод мешканців напівавтономного міста. Китай, своєю чергою, звинувачує Британію в колоніальному ставленні та обіцяє «потужну контратаку».

Про це повідомляє Reuters.

Міністр закордонних справ Домінік Рааб також оголосив про продовження ембарго на продаж Гонконгу зброї та амуніції, яку можуть використати для придушень протестів — це газові гранати, кайданки тощо.

«Ми не відновимо ці домовленості, поки не будуть чіткі та надійні гарантії, здатні запобігти зловживанням у вимогах екстрадиції з Великої Британії відповідно до нового закону про національну безпеку», — заявив Рааб.

Зазначається, що екстрадиція між Британією та Гонконгом відбувалась надзвичайно рідко — цю угоду вважають скоріше символічним жестом, хоча й дуже важливим.

Як пише видання, Китай пообіцяв сильну відповідь на припинення угоди та продовження ембарго на продаж зброї.

«Китай здійснить потужну контратаку на неправильні дії Великої Британії… Китай вимагає від Великої Британії припинити свої фантазії щодо подальшого колоніального впливу на Гонконг і невідкладно виправити свої помилки», — заявив представник МЗС Китаю Вонг Веньбін.

Уряд Китаю та лояльна до нього адміністрація напівавтономного Гонконгу, який вийшов зі складу колоніальних володінь Британії в 1997 році, вважають, що новий закон про національну безпеку закриє вразливі місця держави, оголені внаслідок демократичних протестів 2019—2020 років.